Tietoa pisteytys­järjestelmästä

Tietoa pisteytys­järjestelmästä

”Mitä h*lvettiä?!? Pisteissä ei ole mitään päätä eikä häntää!”

Hyvin huomattu! Pisteet on ihan tuulesta temmattuja, ja 0-100 pisteytysjärjestelmä on pöllitty Iltasanomien olut-osiosta, jossa pisteskaala menee seuraavasti: 95–100: klassikko, 90–94: erinomainen, 85–89: hyvä, 80–84: tyydyttävä, 70–79: välttävä, 50–69: huono. Yleisesti käytetyissä pisteytysmenetelmissä pisteet koostuvat yleensä viidestä osa-alueesta (tuoksu, ulkonäkö, maku, suutuntuma, yleisvaikutelma) joilla jokaisella on oma painoarvonsa, mutta itse en varsinaisesti noita osa-alueita mieti pisteitä antaessani.

Pisteet eivät myöskään ole pysyneet täysin yhtenäisinä, eli esim. vuonna 2016 annettujen pisteiden vertaaminen vuonna 2020 annettuisiin pisteisiin ei välttämättä mene ihan yksi yhteen. Voikin hyvin olla mahdollista, että kahdesta satunnaisesti valitusta oluesta matalapisteisempi onkin ollut oikeasti omaan makuun parempaa. Tämän ilmiön olen huomannut varsinkin niissä tapauksissa, kun verrataan jonkin tietyn oluttyylin ensimmäistä maistamaani yksilöä johonkin myöhemmin maistettuun, kun oluttyyli on jo tullut itselle tutummaksi.

Meikäläisen makuaisti ei myöskään ole erityisen analyyttinen tai nirso, eli hyvin harva olut tällä sivustolla jää tuonne alle 80 pisteeseen. Hyvän oluen kyllä tunnistan, mutta usein huonoksi haukuttukin olut katoaa meikäläisen kurkkuun vähintäänkin kohtalaisen nautinnon kera. Koko tämä sivusto onkin ensisijaisesti tehty omaa käyttöä varten, mutta jos joku saa tästä jotain irti kummallisesta pistejärjestelmästä huolimatta, niin aivan loistavaa!